Det här förväntar vi på Ballou oss av 2012
Tiden går i rasande fart; två tredjedelar av januari är redan avklarade men vår vd Jonas Gustafsson tänkte ändå bjuda på en kort sammanfattning av hur vi på Ballou ser på driftåret 2012.
Vad förväntar vi på Ballou oss och inom vilka områden?
Definitionen av molnet fortsatt vag – men kundens krav blir tydligare
Av en lustig slump(?) befann jag mig på ett rundabordssamtal i förra veckan som IBM anordnade och till vilket de bjudit in ett antal driftexperter från hela landet. Tanken är att gruppen ska ha ett inspirerande tankeutbyte vad gäller hostingfrågor och även kunna hitta gemensamma affärsupplägg, där det finns möjlighet.
Anledningen till att jag kallar det hela en lustig slump är att vi på detta möte diskuterade exakt det jag tänkt skriva ner i denna krönika – nämligen det älskade och hatade molnbegreppet och dess betydelse för året som nu precis startat.
Att molnet är en term som blivit en dörröppnare mot vd och ledningsgrupper är det många som hajat. Men frågan som diskuterats sedan termen gjordes känd i medier är vad det egentligen är?
De flesta av representanterna på rundabordsmötet har levererat olika drifttjänster på nätet under flera år – är kanske några av dessa molntjänster redan i dag? Och om vi kommer överens om att några av dem faktiskt är det – är det viktigare än att vi levererar det kunden faktiskt vill ha? Vill kunden tvunget ha ett moln eller vill den ha lösningen på sin utmaning?
För oavsett vilken exakt definition på molntjänster vi på Ballou eller IBM eller någon annan aktör har, så står det för mig klart att kunden under 2012 kommer att ha klarare för sig vad den vill ha och inte ha.
Affärsmodellen i vilken de hyr funktioner istället för att de själva investerar i licens och hårdvara är här för att stanna, tror jag. Det ger klara fördelar i både skalbarhet och risktagande och sådant brukar inte minst ekonomichefer och vd:ar gilla.
Sen kan vi mena vad vi vill med ett moln. Det kvittar egentligen.
Molnet inte längre en storleksfråga
Redan tidigt i molndiskussionen väcktes såklart säkerhetsdebatten – har mindre aktörer en chans att försvara sig mot virus, attacker och andra avbrottshot?
Inledningsvis var svaret nej – det klarar bara större aktörer av. Men efter 2011 års händelser, där till exempel Tietos totalhaveri blev rejält uppmärksammat, har opinionen svängt. Det är alltså inte lika säkert att en stor aktör nödvändigtvis är säkrare än en mindre.
En annan situation som uppstår i och med molntjänster är kundens vilja att ha tätare kontakt med leverantören. Sådana kontakter klarar det lokala och mindre företaget lättare av än den stora konsultorganisationen med beslut, administration och support någon annanstans i världen.
Kunden vill veta var datahallen finns, de vill ha direktkontakt – helst med samma person varje gång – och de vill framförallt ha kontakt oftare.
Sen finns det alldeles säkert saker den mindre organisationen måste lära sig att hantera. Det är trots allt inte bara att köra på som vanligt och med en affärsmodell som förändras efter kundens behov följer givetvis en supportorganisation som måste göra detsamma.
Liten är alltså inte automatiskt svag i molnbranschen, kanske till och med tvärtom.
Jonas Gustafsson
VD Ballou Hosting Intelligence
Share This Post
Recent Posts
Categories
- Avancerad drift
- Blandat
- Branschföreningen
- Business
- Consultation
- Domäner
- Drifthallen
- Driftstörning
- E-handel
- E-post
- Egen server
- Event
- Kunder
- Kundverktyg
- Lediga jobb
- Linux
- Microsoft
- Miljö
- Molndrift
- Nya tjänster
- Office 365
- Okategoriserade
- Personal
- Pressmeddelande
- Projects
- Säkerhet
- Säkerhetspatch
- Sprayflytt
- Support
- Tips
- Webbhotell
Leave a Reply