Gårdagens miss visar hur sårbart systemet är
En miss på Stiftelsen för Internetinfrastruktur gjorde att större delen av Internetsverige i går slogs ut – och vissa kan fortfarande inte komma ut på .se-domäner även i dag under förmiddagen. Ett planerat underhållningsarbete gick fel i går på måndagskvällen och samtliga som försökte komma in på en .se-domän fick felaktiga uppgifter skickade till sig och kom såklart inte in. Vid en omstart av systemet gjordes tydligen “ett mänskligt fel” som ledde till en av de större nedsläckningarna av den svenska webben på mycket länge.
Vad lär vi oss av detta? Jo, att fela är mänskligt – alla gör fel någon gång och ibland är felen ödesdigra. Men det går i vilket fall att genom planering förbereda sig för att mänskliga fel görs och minimera dess konsekvenser. Till exempel ska service inte göras 19-23 en måndagskväll då väldigt många blir drabbade vid ett eventuellt fel. Söndag natt 02-05 vore lämpligare.
Vi lär oss också hur sårbart hela systemet är. Egentligen låg ingenting på Internet nere – det var enbart det system som kopplar ihop en domän med en faktisk adress som felade – men därmed kom heller ingen ut på de svenska sidorna även om alla servrar i övrigt fungerade. Om bara den svagaste länk fallerar sitter vi alltså helt utan Internet, vilket Stiftelsen för Internetinfrastruktur vet om – och måste kunna garantera!
Webben är fortfarande rejält mycket mer sårbar än både tv och radio. Det är något att tänka på.
Share This Post
Comments (1)
Leave a Reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recent Posts
Categories
- Avancerad drift
- Blandat
- Branschföreningen
- Business
- Consultation
- Domäner
- Drifthallen
- Driftstörning
- E-handel
- E-post
- Egen server
- Event
- Kunder
- Kundverktyg
- Lediga jobb
- Linux
- Microsoft
- Miljö
- Molndrift
- Nya tjänster
- Office 365
- Okategoriserade
- Personal
- Pressmeddelande
- Projects
- Säkerhet
- Säkerhetspatch
- Sprayflytt
- Support
- Tips
- Webbhotell
Och ändå läggs alltmer av samhällets grundläggande infrastruktur över till Internet.
Som ex-vis att få sin lön och betala räkningarna, mataffärernas beställningssystem, IP-telefoni, skattemyndigheten, försäkringskassan med mera.
Det är mycket oklokt att lägga alla ägg i samma korg. Förr eller senare kommer det att straffa sig.
Ex-vis skulle lokal peering, så mycket det går, kunna förhindra att hela landet drabbas, utan bara enskilda områden. Men detta har Internet-operatörerna gått ifrån.
Med FRA-lagen tvingas också Internet-operatörerna att de facto centralisera sina knutpunkter. Och hur dummt är det på en skala!??