Sökmotoroptimering – Missuppfattningar och myter
Idag har vi en gästpost av Philip Blomsterberg som driver Intripid Sökmotoroptimering. Philip har jobbat med företagande online sedan mitten av 90-talet. Han var då, som idag, kund till oss och är nu framförallt inriktad på Internetmarknadsföring. Han har under åren jobbat med flera projekt inom SEO och affiliatemarknadsföring och bloggar till vardags på sökmotoroptimering.se
Sökmotoroptimering (SEO) är en ung vetenskap, och om något är ungt, som i omoget, finns det god grund för feltolkningar, missuppfattningar och myter att få fotfäste. På min blogg skriver jag just nu en serie detta – myter inom sökmotoroptimering, och här är några sådana som kanske intresserar dem som står i färd med att köpa sökmotoroptimering. Således bör de inte bara ses som en text som förkastar “vad någon hört”, utan även ett sätt på vilket du kan testa den du eventuellt köper SEO av.
Försäljaren
Inte sällan kan du höra försäljaren säga:
Vi har en hemlig kontakt för insiderinformation hos Google
Sedan länge har jag funderat på den bästa frågan att ställa om jag någon gång träffar en riktigt högt uppsatt Google-anställd. Ännu så länge är den bästa jag kommit på “- Vem skulle jag behöva ha sex med för att få veta exakt hur jag rankar högt i resultaten?”. Om jag nu alls fick något svar (vi får hoppas att vederbörande har humor), skulle detta förmodligen lyda “det finns ingen sådan person”, eller “väldigt, väldigt många”. Saken är att ingen, iallafall utanför Google, har någon så specifik information. Sverker i Plus kastar således detta påstående i soptunnan
När ni köper annonser i Google kommer ni att ranka högre
Förmodligen har detta ursprungligen yppats av någon mindre skrupulös försäljare. Oavsett vilket samröre ni har med Google kommer aldrig detta göra att ni rankar högre. Viktigt att poängtera är således att sökmotoroptimering och Google-annonsering är två helt olika saker.
Vi garanterar att ni kommer ranka…
I många fall är detta en varningsklocka. Ingen kan garantera att ni hamnar på position # för ett sökord, varför alla sådana löften är ren nonsens. Däremot är det stor skillnad på detta och företag som enbart fakturerar om de uppnår utfästa löften, så kallad ”no cure no pay”.
Du behöver “lägga till” din sajt i Google
För länge, länge sedan, på den tiden Jonas Birgersson och fleecetröjor fortfarande var i ropet, “submittade” (lade till) man ofta sin sajt hos sökmotorerna. Sökmotorerna var då inte så snabba och exakta som idag, och lättaste sättet på vilket du kunde komma med var att meddela dem om var din hemsida fanns. Detta var dock för 15 år sedan…
Allt du behöver är innehåll
Tyvärr en av de största och mest (själv)bedrägliga missuppfattningarna någonsin. Det finns ett populärt talesätt bland de som inte vet bättre – “build it and they will come”. Vad man menar här är att enbart bra innehåll räcker för att du ska ranka bra i Google. Inget är mindre sant. Bra innehåll är ett måste, men gör du ingen SEO, ja då går du miste om den största andelen besökare. Se det här som att starta upp en affärsverksamhet utan att göra en tillstymmelse till marknadsföring. Fungerar det? Nej.
Antalet länkar är det som räknas
Antalet länkar är viktigt, men desto viktigare är deras kvalitet. En länk från t.ex. Dagens Nyheter är många, många gånger mer värdefull en listning i en länkkatalog.
Företaget
Inte sällan hör du företagsledningen säga:
Vi har redan sökmotoroptimerat vår webbsajt
Tyvärr hör man detta allt för ofta. SEO är inget som görs en gång. Det är inte detsamma som att göra en plastikoperation. Snarare är SEO:n den långsiktiga förändringen du bör göra i ditt tänk för att bibehålla eller stärka dina positioner i sökmotorerna. SEO är ingen quick-fix. Det är en långsiktig investering och behöver, precis som med ditt hus eller utseende, regelbundet underhåll för att behålla eller öka sitt värde.
Sökmotoroptimering är något min IT-avdelning/webbdesigner/reklambyrå kan göra
Ofta (ja det finns många undantag) anger webbyråer något slentrianmässigt att de även tillhandahåller SEO. Problemet är att detta i de flesta fall enbart erbjuder består av s.k. onpage-optimering. Onpage-optimering är viktigt men handlar mer om att göra så att Google förstår din sajt än att få den att ranka högre. För att maximera nyttan av SEO krävs det att man tar hänsyn till alla aspekter av en webbsatsning och även lägger stor vikt vid länkbygge.
Sökmotoroptimering är förbjudet och Google kommer straffa oss
Google förbjuder inte SEO, tvärtemot är man nog i mångt och mycket glada att det finns sökmotoroptimerare. Däremot bör man naturligtvis se till vilka metoder man begagnar sig av.
Sökmotoroptimering fungerar inte
Nästan femtio % av alla köp online påbörjas med en sökning i en sökmotor. Syns du inte, finns du inte. Finns du inte så ger du bort kunden till en konkurrent.
SEO är enkelt och lätt att lära sig
Riktig SEO kräver djupa kunskaper inom ämnet, men inte minst breda sådana inom närliggande områden – design, användarvänlighet, konvertering, teknik och så vidare. Att köpa och läsa en 150-sidig bok räcker inte. Däremot utgör den säkert en utmärkt grund för den som står i färd med att köpa SEO.
Sökmotoroptimering tar för lång tid – vi annonserar hellre
Detta är helt sant. Sökmotoroptimering tar tid medan Google-annonsering görs med ett klick. Betänk dock att:
• Fler klickar på de riktiga resultaten än de betalda dito
• Annonser visas bara så länge du fortsätter att betala.
Hoppas du gillade artikeln och tack för den här gången. Jag tar hemskt gärna emot förslag på vad du/ni vill att jag ska skriva om. Läs gärna även min SEO-kurs på sökmotoroptimering.se
Share This Post
Recent Posts
Categories
- Avancerad drift
- Blandat
- Branschföreningen
- Business
- Consultation
- Domäner
- Drifthallen
- Driftstörning
- E-handel
- E-post
- Egen server
- Event
- Kunder
- Kundverktyg
- Lediga jobb
- Linux
- Microsoft
- Miljö
- Molndrift
- Nya tjänster
- Office 365
- Okategoriserade
- Personal
- Pressmeddelande
- Projects
- Säkerhet
- Säkerhetspatch
- Sprayflytt
- Support
- Tips
- Webbhotell
Leave a Reply