Viktigt med lokala molnleverantörer, enligt småföretagen
Förra veckan var Ballou på Internetdagarna, branschens kanske viktigaste mötesplats som anordnas varje år av .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur). I år stod det klart att många av landets småföretagare är 1) mycket intresserade av molnet men 2) inte intresserade av att data försvinner från landets gränser i alltför stor skala.
Internetdagarna är förmodligen webbranschens viktigaste konferens som alltid lyfter fram högaktuella ämnen .
En av de intressantaste diskussionerna som fördes i år var under en så kallad Unconference, i vilken deltagarna är aktiva och tar stor del i diskussionen. Som en mindre del i ett större Cloud Camp-arrangemang blev det till en viktig arena där många småföretagare fick säga sin mening.
Magnus Höij från Internetworld modererade eventet som diskuterade själva definitionen av molnet, juridiken bakom och hur man som kund ska kunna dra nytta av det.
Under den juridiska diskussionen kom vi in på huruvida der är önskvärt att behålla våra data i Sverige och en påfallande stor majoritet som var där framförde sitt tydliga JA till detta.
Argumenten för att inte flytta kritiska data utanför Sverige var många, och de som nämndes oftast var dels säkerheten – men även tryggheten i att ha en lokal leverantör som tydligt och snabbt kan svara på alla former av frågor och incidenter.
Detta är givetvis något vi på Ballou kan ställa upp på. Närheten till kunden är kanske en av våra absolut största konkurrensfördelar.
Affärsnyttan med molnet och pay-as-you-go-modellen bedöms som särskilt bra för mindre bolag och de i startup-fas. De slipper binda kapital, de skalar lätt både upp och ner och har tillgång till moderna verktyg om man jämför med en traditionel in house-modell.
IDC berättade att de tror at marknaden kommer att öka från 22 miljarder till 55 miljarder dollar till år 2014. Det som framförallt driver en sådan marknad är den ökande efterfrågan på data, speciellt på tillväxtmarknader – samt migreringen av densamma.
Volymerna spås öka till 35 triljoner GB data per år fram till 2020. Utmaningarna är såklart att dagens datahallar inte på långa vägar räcker till – de fotbollsplaner med servrar vi behöver bygga kräver både plats och energi och parallellt med en sådan utveckling krävs givetvis innovationer inom serverområdet.
Share This Post
Recent Posts
Categories
- Avancerad drift
- Blandat
- Branschföreningen
- Business
- Consultation
- Domäner
- Drifthallen
- Driftstörning
- E-handel
- E-post
- Egen server
- Event
- Kunder
- Kundverktyg
- Lediga jobb
- Linux
- Microsoft
- Miljö
- Molndrift
- Nya tjänster
- Office 365
- Okategoriserade
- Personal
- Pressmeddelande
- Projects
- Säkerhet
- Säkerhetspatch
- Sprayflytt
- Support
- Tips
- Webbhotell
Leave a Reply